Luca-napi babonák

2019-12-10 13:34

Hírek

Idén, azaz 2019-ben Luca nap, ami december 13-a ráadásul péntekre esik, így halmozottan babonás napnak számít majd! De milyen hiedelmek is kísérik a Luca napot?

Luca széke:
Luca boszorkánysághoz kapcsolódó legendájához tartozik a Luca széke, amit ezen a napon kezdenek el faragni, hogy elkészüljön karácsonyra. Ötszög alakú székről van szó, amin minden nap csak egy műveletet lehet végrehajtani, így nagyon lassan készül el. December 24-én az éjféli misén az elkészült székre állva a templomban ki lehet szúrni a boszorkányokat a tömegben.

alt text

Luca-napi búzaültetés és kalendárium:
A háziasszonyok Luca napján elültetnek egy kis búzát egy tálba és karácsonyig öntözgetik azt. Ez a kevés búza minél nagyobbra nő és minél zöldebb lesz, annál szebb, bővebb és jobb termés várható a jövő évre. Gyakran gyertyát, mécseseket is helyeznek a búza közé. A búza zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.
Időjárás jóslásra is használják ezt az időszakot. Úgy tartja a mondás, hogy amilyen idő van Luca napján, olyan idő lesz az év első napján, amilyen a második napon, olyan a február, és így tovább.

alt text

Luca-napi jóslás:
A hajadon lányok ebben az időszakban tudhatják meg, hogy mi lesz a vőlegényük neve a Luca-napi jóslásnak köszönhetően. Minden hajadon felír 12 nevet 12 cetlire és minden nap elégetnek 1-1-t belőle. Amelyik név a végén marad, az lehet a vőlegényük neve.


alt text