Szerencsehozó babonák

2019-10-18 11:18

Hírek

Nagyon sok babona kering nem csak a magyar néphiedelemben, de a világon is, amik meghatározzák a bennük hívők hétköznapjait. Ebből szemezgetünk most párat.

1. Négylevelű lóhere: Leginkább három levelű fordul elő a pázsitokon, így a ritkaságnak számító négy levelű társához méltán fűződik szerencsehozó babona. Aki ilyen darabra bukkan, jól teszi, ha lepréseli és mindig magánál hordja, így segíti az illetőt a szerencse megtalálásában.

2. 
Kifordított ruha: Ha véletlenül kifordítva veszed fel az egyik ruhadarabod, az állítólag szerencsét hoz. Persze, csak ha nem fordítod vissza azt a nap folyamán!

 
alt text
 
 
3. Talált pénz megfial: Ha a földön találsz pénzt és veszed a fáradtságot és lehajolsz érte, akkor még több pénz ütheti a markod. Hiszen, aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli!
 
4. Keresztbe tett ujjak: Mondják is, hogy „szorítok valakiért”, vagyis keresztbe tett ujjakkal szurkolok azért, hogy szerencséje legyen valamiben. Ez a mozdulat állítólag segít a szerencsét bevonzani.

5. 
Kezdők szerencséje: Mondják, hogy szűz kéz szerencsét hoz, vagyis, ha valamit először csinálsz a monda szerint nagyobb eséllyel leszel sikeres benne. Így bátran kezdj valami újba, hátha tényleg menni fog az elején gyakorlás nélkül is!

 
alt text

 
6. Zöld Trabant: Bár már nagyon kevés Trabant mászkál az országban, a zöld színű már akkor is szerencsének számított, mikor még ez a típus volt a népautó. Ha látsz egy zöld Trabantot, kívánj valamit és teljesül!

7. Kéményseprő találkozása a gombbal: Úgy tartja a néphiedelem, hogy ha kéményseprőt látsz és megfogod az egyik gombod, nagy szerencse ér! Vajon a kéményseprők családja folyton csak a gombokat fogdossa?


Akár hiszel a szerencsehozó babonákban, akár nem, színes foltjai a magyar néphagyományoknak.