A szerencsejátékok eredete Magyarországon

2019-11-05 13:43

Hírek

Amióta csak az eszünket tudjuk, az emberek igyekeztek kísérteni a sorsot és a szerencséjüket. De vajon Magyarországon mióta játszanak szerencsejátékokat?

A legrégebbről ismert sorsvetés az érmefeldobás volt. Ebből alakultak ki a különböző kockajátékok és később a szerencsejáték. A magyarországi szerencsejátékok eredetét a középkorban kell keresni. A XV.-XVI. században a végvári vitézek, és maga Mátyás király is előszeretettel játszottak különböző kockajátékokkal. Volt olyan, amelyben az győzött, aki a legnagyobb számot dobta a játék során. Arról kevesen tudnak, hogy a magyarországi szerencsejáték fellegvára korábban a budai várnegyed volt. A Fortuna utca ezek közül is kiemelkedik, ugyanis a legnevesebb fogadók itt nyitották meg kapuikat.

A Fortuna fogadó volt a leghíresebb hely, ahol játékmesterek tanították a betérő vendégeket kártyajátékokra, biliárdra és lottójátékokra is az 1700-as években. Gyakran fogadtak különböző sporteseményekre és lóversenyekre is az emberek. Egy idő után a hatóságok rájöttek, hogy jobb a szerencsejátékokat az ellenőrzésük alá vonni, hiszen így ők is részesedhetnek a nyereményekből.
 
alt text

Számos játék közül hamar az ötöslottó lett a legkedveltebb egyszerűsége miatt, hiszen 5 számot kellett eltalálni 90-ből. Mária Teréziának köszönhetjük ezt a játékot, ő honosította meg hazánkban.


A szerencsejátékot, valamint az egyre növekvő nyereményalapot az állam felügyelte, s mindez lényegében így maradt egészen 1950-ig, amikor a szerencsejátékokat átalakították, illetve megszüntették. Az Ötöslottó csak 1957-ben vezették vissza a köztudatba.


alt text


Az első év sorsolásait Budapesten tartották, vidéken először Szekszárdra jutott el a sorsolásról rendszeresen közvetítő Magyar Rádió. Az ötöslottó hamar az egyik legfontosabb társadalmi eseménnyé vált. Az első húsz évben tárgynyeremény-sorsolás is volt, mely havi egy alkalommal történt, ahol értékes nyereményeket (lakás, személygépkocsi, üdülő) sorsoltak ki a játékosok között. A teljes halmozódást, vagyis azt, hogy ha nem volt telitalálatos, akkor a nyeremény átkerült a következő hétre, 1991-től vezették be.